Energiecrisis: Verlenging en uitbreiding van de steunmaatregelen.

In februari 2022 nam de overheid een aantal maatregelen om de Belgische consumenten te beschermen tegen de hoge energieprijzen. 

Aangezien de situatie op de energiemarkt vandaag nog steeds onstabiel is, heeft de overheid besloten om die steunmaatregelen te verlengen en deels uit te breiden. Wij vertellen je er in dit artikel alles over!  

De huidige geopolitieke situatie blijft druk uitoefenen op de energiemarkt. Het ziet er dan ook niet naar uit dat de energieprijzen de komende maanden zullen stabiliseren. 

Om de energiekosten van de Belgen ook na de zomer te helpen drukken, werd er in juni 2022 besloten om de voorwaarden rond de bestaande maatregelen te herzien.  

Aanpassingen juni 2022.

Btw-verlaging naar 6%: verlenging en uitbreiding.

Residentiële klanten.

Eerder werd de btw-verlaging naar 6% voor de residentiële klanten al verlengd tot 30 september 2022. 

Nu zal het verlaagd btw-tarief voor elektriciteit en gas van toepassing blijven tot het einde van het jaar, namelijk 31 december 2022. 

In totaal zal het btw-tarief van 6% dus gedurende 9 maanden van toepassing zijn voor gas en 10 maanden voor elektriciteit.  

Nieuw: professionele klanten 

Tot nu werd de btw-verlaging op energie beperkt tot residentiële energiecontracten. 

Dat betekende dat noch professionele contracthouders zoals bedrijven noch appartementsgebouwen met een collectieve verwarming, woonzorgcentra en ziekenhuizen er voordeel uit konden halen. 

Daar komt nu verandering in. Vanaf 1 augustus 2022 wordt het btw-tarief van 6% ook ingevoerd voor professionele gascontracten. 

Dus ook appartementsgebouwen met een collectieve verwarmingsinstallatie, woonzorgcentra en ziekenhuizen vallen onder deze regeling. 

Opgelet: voor de professionele contracten wordt de btw-verlaging naar 6% enkel toegepast voor gas. Voor elektriciteit blijft het btw-tarief van 21% dus van toepassing.  


Net als de overige maatregelen blijft de verlaging voor professionele klanten minstens van toepassing tot 31 december 2022. 


Verlenging uitgebreid sociaal tarief.

Eén van de eerste maatregelen die werd toegepast om de Belgen te helpen, is de uitbreiding van de rechthebbenden van het Sociaal Tarief. 

Dankzij die maatregel genieten ook mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming tijdelijk van het Sociaal Tarief voor hun energielevering. Deze maatregel wordt nu ook verlengd tot 31 december 2022.  

Opgelet: De Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) berekent het bedrag van het Sociaal Tarief om de drie maanden. 

Dat betekent dat het Sociaal Tarief vanaf 1 juli 2022 wordt aangepast. Terwijl het sociaal tarief tijdens het tweede kwartaal nog licht daalde dankzij de btw-verlaging is er nu sprake van een verhoging. 

Het Sociaal Tarief is, zoals steeds, bij elke energieleverancier hetzelfde.

Verhoging van de stookoliepremie.

In maart besloot de overheid om ook wie zijn/haar huis met stookolie verwarmd een handje te helpen. 

Die hulp kwam er in de vorm van een stookoliepremie ter waarde van 200 euro. Dat bedrag is nu verhoogd naar 225 euro.  

Deze korting wordt echter niet automatisch verrekend op de factuur van de stookolieleverancier. 

Wie gebruik wil maken van de premie, moet deze zelf online aanvragen aan de hand van het betalingsbewijs. Dat zal vanaf deze zomer mogelijk zijn via een online formulier van de FOD Economie.  


Verlenging accijnsverlaging voor diesel en benzine.

Net zoals de energieprijzen zijn ook de brandstofprijzen (diesel en benzine) de afgelopen maanden de hoogte in geschoten. 

Om de impact van die prijsverhogingen op de Belgische gezinnen op te vangen, heeft de overheid een forfaitaire accijnsverlaging ingevoerd. 

Concreet gaat het om een verlaging van 17,5 cent per liter brandstof. Ook deze maatregel werd nu verlengd tot het eind van het jaar.  


Zo druk je jouw energiekosten zelf.

Hoewel de steunmaatregelen van de overheid zeker helpen om de energiekosten van de Belgische bevolking te drukken, blijft het belangrijk om ook zelf je energieverbruik onder controle te houden. 

De huidige energieprijzen zijn immers hoger dan ooit waardoor de afrekeningsfacturen, zelfs met de steunmaatregelen, hoog kunnen oplopen. 

Je weet het al: de goedkoopste energie is nog altijd de energie die je niet verbruikt.

Verlaagd btw-tarief voor zonnepanelen.

Door je dagelijkse verbruiksgewoontes licht aan te passen, kom je al ver. Daarnaast kun je ook grotere investeringen doen om jouw energieverbruik te verlagen. 

Zo kun je heel wat warmteverlies voorkomen door te isoleren. Een andere manier om jouw energiekosten te verlagen, is door zelf energie te produceren via zonnepanelen. 

Dat is momenteel extra interessant dankzij de tijdelijke btw-verlaging voor zonnepanelen! Men wil de Belgische bevolking te stimuleren om bij te dragen aan de energietransitie. 


Wie zonnepanelen installeert op een woning die ouder is dan 10 jaar geniet sowieso van het btw-tarief van 6%. 

Voor woningen die jonger zijn dan 10 jaar bedroeg de btw voor zonnepaneleninstallaties daarentegen 21%. Voor die woningen wordt dat tarief tijdelijk aangepast naar 6%. 

Deze maatregel geldt voor installaties van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen die plaatsvinden tussen 1 april 2022 en 31 december 2023. 


Tot slot.

Hoewel de verlenging en uitbreiding van de maatregelen voor enige geruststelling zorgen, blijft het afwachten hoe de situatie op de energiemarkt de komende maanden zal evolueren. 

De overheid gaf alvast aan dat de maatregelen, indien nodig, kunnen worden verlengd tot eind maart 2023. Bij Fair Price Consulting volgen we de situatie in ieder geval op de voet en brengen we jullie op de hoogte zodra er veranderingen zijn.  


Tot slot benadrukken we graag nogmaals hoe belangrijk het is om je energieverbruik in de gaten te houden. Dat de goedkoopste energie de energie is die je niet verbruikt, telt vandaag meer dan ooit.  


Raadpleeg onze blog voor talloze tips om energie te besparen! 


Bron: mega.be

Reacties

Populaire posts