Zonnepanelen vervangen? Jullie vragen beantwoord!

Wanneer je zonnepanelen kapot gegaan zijn of het rendement van je panelen sterk gedaald is, is het moment wellicht daar om je zonnepanelen te vervangen. Daar hebben zonnepaneeleigenaars veel vragen over. Wij zetten ze op een rijtje en beantwoorden ze!

Schade aan de panelen of dalend rendement zijn reden genoeg om je zonnepanelen te willen vervangen. 

Er komt bij het vervangen van je zonnepanelen meer kijken dan je misschien denkt: het kan een fikse duit kosten en er zijn vaak serieuze installatiewerken voor nodig. 

Wij zetten de zeven vragen over het vervangen van je zonnepanelen op een rijtje.


1. Hoe weet ik wanneer ik mijn zonnepanelen moet vervangen?

Zonnepanelen vervangen heeft doorgaans te maken met een beschadiging of een sterk verlaagd rendement. Je zonnepanelen zijn bijvoorbeeld gebroken of gebarsten. Dat zou gebeurd kunnen zijn door een val, zware storm of hagel. Zonnepanelen kunnen ook tijdens eventueel transport beschadigd worden, of tijdens een brand of door waterschade. 

Ook microkrasjes kunnen over de jaren heen onherstelbare schade aan je zonnepanelen aanbrengen. Die ontstaan vaak tijdens het reinigen van je panelen, zorg er dus voor dat je de panelen correct reinigt.

Hoe merk je dan dat het tijd is om je panelen te vervangen? Meestal doet een verlaagd rendement alarmbellen afgaan.

Zoals ook bij andere types huishoudelijke apparaten vertonen zonnepanelen een zekere slijtage, een verlaging van het rendement is dus normaal. 

Een rendementsverlies van 0,5 à 2% per jaar is volgens Fluvius geen uitzondering. 

Is je rendementsverlies hoger dan die 2%, dan is het wellicht tijd om er een zonnepaneelexpert bij te halen en te checken hoe het komt dat je rendement zo sterk gedaald is. 

Hij/zij kan dan ook tot de conclusie komen dat de zonnepanelen effectief vervangen moeten worden.


2. Hoeveel kost het om mijn zonnepanelen te vervangen?

Onmogelijk te zeggen, want niet iedereen heeft een even grote installatie en we weten natuurlijk niet hoeveel panelen je moet vervangen.Daarnaast varieert de kost van je zonnepanelen ook afhankelijk van het merk en het type panelen dat je plaatst. Laat jij je zonnepanelen plaatsen via een groepsaankoop, dan ben je heel wat goedkoper af dan iemand die ze op eigen houtje gaat aanschaffen. 

Een gemiddelde installatie kost tussen de 1.000 en 10.000 euro. Heb je graag meer precieze info, neem dan contact op met één van onze experts en hij zal met jou de mogelijkheden op maat bespreken.

3. Moet ik ook de omvormer van de zonnepanelen vervangen?

Net als bij de zonnepanelen hangt de levensduur van de omvormer sterk af van welk type omvormer je hebt en hoe die onderhouden en gebruikt werd. Veel fabrikanten schatten de levensduur op zo’n 10 jaar, maar in de praktijk lijken omvormers van kwaliteit vaak meerdere decennia mee te gaan.

Om te weten wanneer je de omvormer van je zonnepanelen moet vervangen, let je op volgende signalen:

- Het rendement van je zonnepanelen is verlaagd

- De lampjes branden niet of er knippert een rood licht

- Je ziet een foutmelding op het schermpje van de omvormer

Vertoont je omvormer geen van die alarmsignalen, dan hoef je hem waarschijnlijk niet te vervangen.

4. Wat doe ik met de oude zonnepanelen?

Worden de oude zonnepanelen vervangen, dan kan je de recyclage daarvan in principe overlaten aan de installateur van je nieuwe panelen. Je betaalt hem namelijk een recyclagebijdrage voor het verwijderen van de oude panelen, de installateur heeft hiervoor dus een aanvaardingsplicht en zal de oude panelen naar een recyclagecentrum zoals PV Cycle Belgium brengen.Is dit om de een of andere reden niet gebeurd dan kan je de panelen zelf naar PV Cycle Belgium brengen of door hen laten ophalen, al naargelang hoeveel panelen je hebt. 

Hier vind je een lijst met inzamelpunten van PV Cycle Belgium. 

Ook het containerpark neemt in principe zonnepanelen aan, maar voor je naar daar afzakt neem je best ook contact op met het containerpark omdat zij hiervoor een kleine bijdrage kunnen vragen. 

Een afgedankte omvormer kan wel zo mee naar het containerpark.


5. Met wat voor zonnepanelen moet ik de oude zonnepanelen vervangen?

Idealiter met panelen van hetzelfde type, merk en paneelvermogen. Zo optimaliseer je het rendement van je zonnepanelen. Helaas zijn modules die 5 of 10 jaar geleden geproduceerd werden niet meer optimaal en worden in die vorm waarschijnlijk niet meer geproduceerd. Je neemt dan best contact op met een bekwame installateur die bekijkt welk nieuw paneel op je installatie past. 

Verschillende types panelen kunnen dan via een optimizer alsnog op dezelfde reeks aangesloten worden. Neem contact op met een expert voor meer precieze informatie.


6. Op wat voor premies heb ik recht bij het vervangen van mijn zonnepanelen?

Fluvius reikt inderdaad premies uit voor zonnepanelen, helaas enkel voor nieuwe installaties. Voor het vervangen van je zonnepanelen krijg je dus geen premie meer. 

In dit document geeft Fluvius je alle info die je nodig hebt voor het vervangen van je zonnepanelen.

7. Moet ik de vervanging van mijn zonnepanelen ergens melden?

Je zonnepanelen vervangen mag niet zomaar, Fluvius hangt er wel degelijk een aantal voorwaarden aan vast. Je moet met name rekening houden met het piekvermogen van je installatie. Zoals we daarnet al zeiden kan je je zonnepanelen niet altijd vervangen met panelen van hetzelfde type. En ook het piekvermogen van je nieuwe panelen is dus niet per se even hoog als dat van je oude panelen. 

- Voor installaties met een vermogen van meer dan 10 kVa (kiloVoltampère) mag het totale piekvermogen van de installatie maximaal 1 kWpiek van de oorspronkelijke installatie bedragen. 

- Voor installaties met een vermogen dat kleiner is dan of gelijk aan 10 kVa mag het totale piekvermogen maximaal 10% hoger zijn dan oorspronkelijk. 

Overschrijdt het piekvermogen van de vervangen zonnepanelen de hierboven vermelde voorwaarden, dan heeft Fluvius het niet over een vervanging maar een uitbreiding van je installatie. De opbrengst van het extra vermogen moet je in dat geval via een aparte omvormer en aparte productiemeter meten.

Maar opgepast, want zelfs als je het vermogen van je installatie niet uitbreidt, moet je de vervanging aan Fluvius melden. Dat kan je hier doen.

Bron: Wikipower.be

Reacties

Populaire posts