Voordeel nachttarief verdwijnt over drie maanden: hoeveel bespaar je nu nog door ‘s nachts de was te doen?
Het onderscheid tussen het duurdere dag- en het goedkopere nachttarief verdwijnt vanaf 1 juli 2022.
Althans voor het onderdeel netkosten. Hoeveel bespaar je vandaag nog door je wasmachine ‘s nachts te laten draaien? En welke impact zal de verandering op je energiefactuur hebben? Mijnenergie.be zoekt het uit.
Voor elektriciteit heb je de keuze uit drie tariefformules:
- een enkelvoudig tarief met één tijdsonafhankelijke prijs per kilowattuur
- een dag- en nachttarief, waarbij je ’s nachts en tijdens het weekend minder betaalt dan overdag
- een exclusief nachttarief.
Het onderscheid tussen het tweevoudige tarief met dag- en nachtprijzen moest tot voor enkele jaren helpen om het nachtelijke productieoverschot van onze kerncentrales weg te werken.
Vandaag ziet het energielandschap er helemaal anders uit. De rol van kernenergie verkleint, terwijl de focus nadrukkelijk op hernieuwbare energie uit zon en wind ligt.
Daarbij komt het erop aan van energie te verbruiken op het moment dat je die opwekt.
Capaciteitstarief komt, nachttarief valt weg
Het dagtarief geldt van maandag tot vrijdag van 7 tot 22 uur. Het nachttarief betaalt de consument van 22 tot 7 uur en tijdens het weekend.
De voorbije jaren nam het onderscheid tussen beide tijdsblokken op de energiefactuur al gestaag af.
Vanaf 1 juli 2022, parallel met de invoer van het capaciteitstarief, zal het voordeel van het nachttarief helemaal verdwijnen.
Dat geldt voor het onderdeel netkosten op de energiefactuur. De energieleverancier kan wel nog altijd beslissen om de werkelijke energiekosten aan een gunstiger tarief te verrekenen.
40 euro verschil
Een simulatie via prijsvergelijker Mijnenergie.be wijst uit dat de goedkoopste jaarprijs voor een gezin uit Antwerpen,
bij een enkelvoudig tarief – zonder onderscheid tussen dag- en nachtverbruik – en een doorsnee verbruik van 3.500 kilowattuur (kWh), vandaag 1.086,29 euro bedraagt.
De nettarieven vertegenwoordigen 327,37 euro van die jaarprijs.
Bij een dag- en nachttarief, met een dagverbruik van 1.600 kWh en een nachtverbruik van 1.900 kWh, betaal je op jaarbasis 1.046,49 euro bij dezelfde leverancier en het identieke, variabele contracttype.
De nettarieven kosten in dat geval 287,93 euro. Het geringe voordeel dat je vandaag nog boekt, valt uitsluitend toe te schrijven aan de lagere nettarieven.
Vanaf begin juli haal je dus helemaal geen voordeel meer uit een nachtelijke wasbeurt.
Wie over zonnepanelen en een digitale meter beschikt, doet er sowieso al goed aan van energie te verbruiken op het moment dat de zonnepanelen die opwekken.
Omschakeling bij digitale meter goedkoper
Hoewel het voordeel van een tweevoudig tarief binnenkort helemaal verdwijnt, ondernemen eigenaars van een analoge meter best geen actie.
Het veranderen van een tweevoudige naar een enkelvoudige meter (of omgekeerd) gebeurde tot voor kort door een technicus aan huis. Dat kostte de consument al snel enkele honderden euro’s.
Vandaag zal Fluvius meteen een digitale meter plaatsen.
Gebeurt dat op eigen aanvraag, dan betaal je 88,50 euro.
Bij een plaatsing op initiatief van Fluvius hoef je evenwel niks te betalen.
Aangezien de netbeheerder de ambitie toont om tegen eind 2024 minstens 80 procent van alle gezinnen en kmo’s van een digitale meter te voorzien, lijkt het aangewezen om te wachten tot Fluvius zelf contact opneemt.
Wat met het exclusief nachttarief?
Het financieel voordeel van het exclusief nachttarief, dat vooral populariteit geniet bij gezinnen met een elektrische accumulatieverwarming, verdwijnt geleidelijk.
De Vlaamse energieregulator VREG bouwt dat gunsttarief af tussen 2021 en 2028.
De Vlaamse overheid voorziet ter compensatie hogere premies voor verschillende energiezuinige ingrepen aan de woning.
Bron: hln.be