5 vooroordelen over de opbrengst van zonnepanelen in de winter

We horen vaak hetzelfde liedje als het over het gebruik van fotovoltaïsche panelen in de winter gaat: "Ze zijn niet rendabel genoeg", "Het is te koud", "De panelen raken beschadigd in slecht weer"

Maar is dat wel zo?

De opbrengst van zonnepanelen in de winter blijkt een heikel thema. 

Veel gezinnen durven de stap naar zonnepanelen niet te zetten, omdat ze (ten onrechte) denken dat de zon in België niet genoeg schijnt. 

En uiteraard is het Belgisch weer niet altijd om over naar huis te schrijven maar dat heeft een minder drastische impact op het rendement van uw zonnepanelen dan u misschien zou denken. 

Wij zetten voor u de 5 meest courante vooroordelen over de opbrengst van zonnepanelen in de winter op een rijtje en gaan na of ze ook effectief kloppen.


1. De opbrengst van zonnepanelen in de winter is laag omdat de zon niet genoeg schijnt.

De zon schijnt natuurlijk elke dag, ook in de winter – anders zou het als u ’s winters naar buiten gaat pikdonker zijn.

Het klopt dat we in de winter van minder zonuren kunnen genieten, en dat het zonlicht heel wat minder intens is dan in de zomer. 

Maar ook in de koude maanden is er dus wel degelijk zonlicht, en dat zullen ook uw zonnepanelen opvangen en omzetten in energie.


2. Vanwege de vele wolken in de winter kunnen de zonnepanelen geen licht opvangen.

Hoewel de wolken een deel van het licht blokkeren, valt hun impact op het rendement van uw zonnepanelen redelijk goed mee. 

Want zelfs bij bewolkt weer vangen de panelen het licht op dat gedeeltelijk achter de wolken zit verborgen. 

De fotovoltaïsche cellen vangen niet alleen directe zonnestralen op, maar ook diffuse of weerkaatste stralen. Met andere woorden: zolang er licht is, wordt er energie opgewekt.


3. Het is in de winter te koud voor zonnepanelen.

Niets is minder waar. Het is net grote hitte (temperaturen boven 25 °C) die een negatieve impact heeft op de opbrengst van fotovoltaïsche panelen. 

In temperaturen onder 0 °C blijven ze daarentegen even goed werken. Zonnepanelen werken bovendien niet op thermische energie maar wel op lichtenergie. 

De opbrengst van uw zonnepanelen in de winter is dus niet afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

4. Neerslag (sneeuw, regen) beschadigt de panelen.

Neerslag heeft zelden een negatieve impact op zonnepanelen. Regen is zelfs goed voor de panelen, omdat ze stof, zand en ander vuil op de panelen wegspoelt. 

In het geval van sneeuw moeten we vooral opletten met dikke lagen die de panelen kunnen verstoppen en de opname van zonnestralen verhinderen. 

Gelukkig hebben we in België doorgaans weinig last van sneeuwbuien, waardoor bovenstaand scenario zeldzaam is. 

Voor dunnere sneeuwlagen moeten we geen schrik hebben. Omdat de panelen glad zijn, zal sneeuw er waarschijnlijk vanzelf afglijden of smelten. 

Bovendien speelt de sneeuw voor spiegel door de zonnestralen te weerkaatsen. De panelen vangen dus meer licht en blijven zo ook bij sneeuw opmerkelijk productief.


5. De opbrengst van zonnepanelen in winter of zomer is nooit optimaal: ze produceren altijd te veel of te weinig energie.

Omdat er ’s zomers meer en intenser zonlicht schijnt, ligt het rendement van uw zonnepanelen in de warme maanden inderdaad hoger dan in de winter. 

Net om deze situatie te compenseren, werd het systeem van de terugdraaiende teller in het leven geroepen. De werking is eenvoudig. 

In de zomer produceert u meer energie dan u gebruikt. Het teveel aan energie wordt dus in het net geïnjecteerd. Uw teller vertraagt en draait terug. 

In de winter is dit omgekeerd. Naast de energie die u zelf produceert, verbruikt u elektriciteit van het net om in uw verbruik te voorzien. 

De teller draait sneller en compenseert voor het overschot van de zomer. Uiteindelijk kunt u zo het hele jaar door tot een mooi verbruiksevenwicht komen.


Let wel op met het prosumententarief in Vlaanderen. Die legt een dubbele teller op in plaats van de terugdraaiende teller. 

Dit tarief wordt vaak gezien als een belasting, maar het is eerder een bijdrage. 

De bedoeling is het gebruik van het net te factureren wanneer het teveel aan energie dat u produceert in dat net wordt geïnjecteerd. 

De dubbele teller kan het geïnjecteerde deel nauwkeurig bepalen.

Praktische tips

Vergeet bovendien niet dat de factoren die de grootste invloed hebben op de productiviteit van de fotovoltaïsche panelen hun hellingsgraad en oriëntatie zijn. 

Voor een ideaal rendement moeten de panelen een helling van 35-45° hebben en volledig op het zuiden zijn gericht. 

Voorkom dus zeker een installatie met een te grote helling of een oriëntatie op het noorden als u alles uit uw energieproductie wilt halen!

Weet tot slot dat als u fotovoltaïsche panelen wilt installeren, u dat het best in de herfst of winter doet. 

Omdat de vraag in die periode het kleinst is, vermijdt u de lange wachttijden voor de installatie die in de lente of zomer doorgaans de regel zijn.


Maar u merkt het, zonnepanelen kunnen een fantastische manier zijn om uw energiefactuur tijdens de winter in de perken te houden. 

Laat onze Belgische winter uw transitie naar groene energie dus niet in de weg staan en bekom hier meer info over jouw ideale installatie!


Bron: wikipower.be

Reacties

Populaire posts