Premie voor investering in zonnepanelen daalt dan toch niet vanaf volgend jaar

Omdat de markt nog herstelt na de vertrouwensbreuk van het debacle van de terugdraaiende teller, beslist Vlaams minister van Energie Zuhal Demir om de geplande daling van de premie voor nieuwe zonnepaneleninstallaties bij gezinnen terug te schroeven.


De Vlaamse regering heeft beslist om de investeringspremie voor zonnepanelen toch niet te laten dalen. 

''We moeten ervoor zorgen dat de particulier in hernieuwbare energie blijft investeren'', zegt minister van Energie Zuhal Demir.


Nadat het Grondwettelijk Hof begin dit jaar het terugdraai-principe van de digitale meter verbood, voorzag de Vlaamse overheid een retroactieve premie voor installaties die voor 2021 waren gelegd. 

Wie vanaf 2021 zonnepanelen legt, kon dan weer rekenen op een investeringspremie.

In het eerste jaar zou die investeringspremie tot 1.500 euro kunnen bedragen, om in de komende jaren stelselmatig te verminderen. Vanaf volgend jaar zou dat nog maximaal 1.125 euro zijn. In 2025 zou ze verdwijnen.


Dubbel verlies

Dat had een neveneffect. Wie de premie dit jaar wilde aanvragen had een digitale meter nodig. 

Alleen kon Fluvius die plaatsing vanwege alle drukte pas vanaf volgend jaar inplannen. 

Het gevolg: een premie die 375 euro lager is dan degene die men verwachtte.


Een zoveelste tegenvaller voor investeerders in zonnepanelen, zoals Jeanno Ernots uit Tongeren. ''Mijn zonnepanelen zijn al in februari geïnstalleerd'', vertelt de Tongenaar. 

''Door een fout in het keuringsverslag kon Fluvius dit niet goedkeuren. Pas nu heeft mijn installateur een correct verslag kunnen bezorgen. Maar nu kan ik nog steeds geen premie aanvragen. Ik sta op een wachtlijst voor het plaatsen van een digitale meter. Als ik hem dit jaar nog wil, dan kan dat mits betaling van 100 euro.''

Fluvius heeft daar wel een verklaring voor. ''De uitrol van de digitale meter verloopt gemeente per gemeente. Klanten die eerder een plaatsing wensen dan hun gemeente aan de beurt komt, kunnen een uitzondering aanvragen maar dan is de plaatsing niet gratis. Die plaatsing op aanvraag kost 88,5 euro inclusief BTW. Gezien klanten een aantal premies pas kunnen aanvragen als ze een digitale meter hebben, kan inderdaad het nodig zijn zelf de plaatsing aan te vragen.''

Geen daling

De Vlaamse regering boog zich vrijdag over de premie, en komt met een oplossing. Het niveau wordt in 2022 aangehouden. 

''Met de stijgende elektriciteitsprijzen zal het rendement van zonnepanelen alleen maar toenemen. We hopen dat de Vlaming blijven investeren in zonnepanelen en dat ons geïnstalleerd vermogen per inwoner hoog blijft. Oorspronkelijk was gepland dat de premie voor zonnepaneleninstallaties zou dalen vanaf 1 januari 2022, maar we kiezen ervoor dit niet te doen om ervoor te zorgen dat de markt niet stilvalt na alle tegenslagen die er dit jaar al waren'', aldus minister van Energie Zuhal Demir.

De premie geldt voor bestaande woningen (bouwaanvraag voor 2014) en bedraagt 300 euro per geïnstalleerde kilowattpiek voor de eerste 4 kilowattpiek, 150 euro per kilowattpiek voor de schijf tussen 4 en 6 kilowattpiek. 

Een installatie van 6 kilowattpiek of meer krijgt het plafond van 1.500 euro steun

De principiële beslissing van de regering gaat nu naar adviesraden en de Raad van State, al worden daar geen problemen verwacht.


Klimaatplan

Het Vlaams Klimaatplan heeft vooropgesteld dat in 2021 voor 300 megawatt (MW) aan zonnepanelen wordt geplaatst. 

Uit voorlopige cijfers blijkt dat er in de eerste helft van het jaar al 170 MW geplaatst is, onder meer bij 20.000 gezinnen. 

Maandelijks komen er gemiddeld ruim 3.500 installaties of 30 MW bij. In totaal leveren zonnepanelen nu een totaal vermogen van 4.170 MW.


Wens je dan toch eindelijk de stap te zetten om na te gaan hoeveel jouw investering bedraagt?

Doe dan beroep op Fair Price Consulting en vraag hier jouw vrijblijvende offerte op!


Bron: hbvl.be

Reacties

Populaire posts