Je energieverbruik verlagen in de winter: volg de tips van Fair Price Consulting

Over het algemeen is ons energieverbruik tijdens de winterperiode het hoogst. Klinkt logisch! Maar hoe kan je je verbruik, en dus ook je factuur, tijdens de winter toch verlagen? We geven je een aantal tips.


Voorkomen is…

Je kent het wel, voorkomen is beter dan genezen. Dat is ook het geval wanneer je energie wil besparen. De eerste stap om minder energie te verbruiken tijdens de winter is je goed voorbereiden. 


Onderhoud van je verwarmingsketel 

Dit is misschien wel de belangrijkste stap nog voor de winter begint. Een goed onderhouden verwarmingsketel zorgt automatisch voor een lager energieverbruik. 

Het is dan ook aangeraden om de werking ervan te laten controleren voor de temperaturen zakken. 

Niemand wil ten slotte in het midden van de winter zonder verwarming vallen, toch? Denk dus regelmatig aan het onderhoud van je ketel en bespaar jaarlijks ongeveer 10% op je energiefactuur. 


Ontlucht je radiatoren

Als je het gevoel hebt dat je radiatoren niet meer voldoende warmte afgeven, zit er mogelijk lucht in! Ontlucht ze daarom elk jaar voor het begin van de winter. 

Het water zal dan beter circuleren in de leidingen en in de radiatoren. Op die manier zal de warmte ook beter verspreid worden en zullen de kamers beter verwarmd worden. 


Goede isolatie van je leidingen

Ook dit is iets dat je best op voorhand regelt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat buitenleidingen die blootgesteld kunnen worden aan vrieskou worden beschermd door glaswol of polyethyleenschuim. 

Zo voorkom je dat de leidingen barsten wanneer de temperaturen onder nul zakken. 


Maak je kroonlijsten schoon

We denken er vaak niet aan (of vaak pas te laat). Door je kroonlijsten en dakgoten reeds voor de herfst schoon te maken, vermijd je eventuele waterschade en dus ook extra kosten! 


Isoleren

Zorg ervoor dat je woning goed geïsoleerd is. Dat geldt trouwens ook voor onbewoonde ruimten zoals de zolder of de kelder. 

Als deze ruimten slecht geïsoleerd zijn, kunnen ze warmte onttrekken uit de andere kamers. 

Er bestaan bovendien premies en andere financiële hulp voor dit soort renovatiewerken. Deze investeringen bewijzen hun nut op lange termijn en laten je heel wat geld en energie besparen. 


Voorkom warmteverlies

Dankzij de bovenstaande tips begin je alvast goed voorbereid aan de winter. Je verbruik zal ook wat lager liggen en je vermijdt kleine, onaangename problemen. 

Wanneer het kouder wordt, zijn er een aantal adviezen die je kan opvolgen om zoveel mogelijk warmte te behouden en zo weinig mogelijk te verbruiken. 


Sluit de rolluiken of gordijnen

Je zal hier zeker ‘s nachts voordeel uit halen. Als je verduisterende gordijnen hebt, is dat een pluspunt. Zo wordt de kou dat van de ramen komt, tegengehouden. 

Bovendien zorgen gordijnen ook voor een gevoel van warmte en gezelligheid in je interieur. 


Verwarm niet nodeloos 

Installeer bijvoorbeeld een isolatieplaat achter het verwarmingstoestel in de badkamer. De warmte wordt dan gereflecteerd in plaats van de muur te verwarmen. 

Als je gordijnen hebt, laat deze dan niet voor de verwarming hangen. Zo wordt de warmte naar het raam geleid in plaats van zich te kunnen verspreiden in de ruimte. 

Zijn je gordijnen te lang? Schuif ze dan achter je verwarmingstoestel. 


Stel je verwarmingsketel goed af

Door de 'winterstand' te selecteren, zal je installatie niet bevriezen bij extreme koude. Heb je een thermostaat? Dat is nog beter, je kan dan zelf kiezen welke temperatuur behouden moet worden op welk moment van de dag. 


Vermijd tocht

Zelfs als je kamers goed verwarmd zijn, kan tocht ervoor zorgen dat het kouder lijkt. Bevindt je brievenbus zich in in je voordeur? Installeer dan een brievenbusborstel die tocht tegen kan houden. 

Je kan ook tochtstrips plaatsen onderaan je deuren of ramen. Zo vermijd je dat er koude lucht kan binnenglippen. 


Verlucht elke dag

In de winter hebben we vaak de neiging om alles dicht te houden en alle tocht te weren. Op die manier stapelt de vochtigheid in je woning zich echter op. 

Als gevolg kunnen er onaangename geurtjes en schimmels ontstaan. Dat is natuurlijk schadelijk voor onze gezondheid én voor de luchtkwaliteit in de woning. 

Het is daarom erg belangrijk om dagelijks 10 minuten te verluchten. Je woning krijgt op die tijd de kans niet om af te koelen, maar ondertussen bevorder je de luchtkwaliteit wel. 


Gezellige cocon

Verhoog het 'cocooning'-aspect van je interieur. Kleine details kunnen immers voor een warm gevoel zorgen. Denk maar aan de kleur van de muren, de keuze van je lampen, tapijten,… zo maak je het verschil. 

Én het is ook nog gezellig! 


Samengevat…



Download ons E-book boordevol extra tips om energie te besparen!


Bron: Mega.be

Reacties

Populaire posts