Hoeveel geld krijgen zonnepaneeleigenaars straks nog voor de stroom die ze afgeven aan het net? Alles over het injectietarief!

De beslissing van het Grondwettelijk Hof omtrent de terugdraaiende teller was er één met verregaande gevolgen. 

Ter herinnering: het Grondwettelijk Hof oordeelde dat de terugdraaiende teller niet strookte met de Belgische Grondwet en afgeschaft moest worden.

Vroeger kregen zonnepaneeleigenaars voor elke kWh die ze afgaven aan het net er één terug. Dat is binnenkort verleden tijd. Wat gebeurt er dan wel met de overtollige energie die zonnepaneeleigenaars afgeven aan het net?


Wat is het injectietarief?

Vroeger genoten zonnepaneeleigenaars van een terugdraaiende teller: voor elke kWh die zonnepaneeleigenaars afgaven aan het net, draaide de teller met 1 kWh terug. 

Als je meer verbruikte dan produceerde, ging het getal op je teller weer omhoog. Dit systeem is sinds januari 2021 niet meer van toepassing voor mensen met een digitale meter. 

Zij krijgen voor de afgegeven kilowatturen het zogenoemde injectietarief: een speciaal tarief dat je leverancier jou betaalt voor de elektriciteit die je afgeeft aan het net.


Op wie is het injectietarief van toepassing?

Het injectietarief is relevant voor Vlamingen met zonnepanelen die al een digitale meter hebben.


Inwoners van Wallonië en Brusselaars hoeven zich over het injectietarief geen zorgen te maken, net als Vlamingen zonder zonnepanelen. 


Zonnepaneeleigenaars met een analoge meter, kunnen ervoor kiezen die nog niet te vervangen door een digitale meter. 

Zij zitten voorlopig nog op het oud systeem met terugdraaiende teller en prosumententarief. Fluvius voorziet de uitrol van de digitale meters bij alle Vlaamse gezinnen tegen eind 2029.

Hoeveel bedraagt het injectietarief?

Dat hangt af van je energieleverancier en het contract dat je afsloot. 

Maar één ding staat vast: het zal heel wat lager zijn dan wat je betaalt om een kWh van het net af te nemen. Dat komt omdat je energieleverancier geen distributiekosten en belastingen betaalt op de kilowatturen die jij hem aflevert. 

Leverancier Engie bijvoorbeeld schat het terugverdiende bedrag voor een gemiddeld huishouden op 120 euro per jaar.


Wat moet ik doen om te genieten van het injectietarief?

Om te genieten van het injectietarief moet je in principe zelf niks regelen. 

Fluvius, de distributienetbeheerder, geeft aan je leverancier door dat je overschakelt op het injectietarief, waarop hij met jou contact zal opnemen voor je terugleveringscontract. 


Is het systeem met injectietarief minder voordelig dan het oud systeem?

Heb jij een relatief lage autoconsumptie, dan is het injectietarief voor jou inderdaad minder voordelig. 

Voor de kWh die je afgeeft aan het net krijg je immers maar een relatief laag bedrag terug. Dit is ook de reden dat veel zonnepaneeleigenaars niet tevreden zijn met het afschaffen van de terugdraaiende teller. 

Om die ontevreden zonnepaneeleigenaars te sussen, heeft de Vlaamse regering een vaste en unieke premie beloofd zodat iedereen een gegarandeerde rentabiliteit van 5% behoudt.


Je staat als consument zeker niet machteloos t.a.v. de beslissingen van de Vlaamse regering. 

Je kan met het injectietarief je voordeel doen door je autoconsumptie te optimaliseren en eventueel een thuisbatterij te plaatsen. In Vlaanderen kan je daarvoor nog tot eind 2021 een premie aanvragen.


Zijn de injectietarieven bij alle leveranciers even voordelig?

Net als de gewone energieprijzen hangen ook de injectietarieven af van de leverancier. 

Je doet er dus goed aan de injectietarieven te vergelijken en er het meest voordelige contract uit te kiezen.


Kan ik een terugleveringscontract afsluiten bij een andere leverancier als degene bij wie ik mijn elektriciteit aankoop?

Dat is wettelijk gezien een optie. Het is wel mogelijk dat leveranciers je alleen een terugleveringscontract willen aanbieden als je bij hen ook een afnamecontract hebt. 

Het is dus belangrijk om het contract te kiezen dat het best bij jouw persoonlijke verbruiksprofiel past, wat je makkelijk via ons kan doen!

Ik heb nog geen zonnepanelen. Is het, met zicht op het injectietarief en andere nieuwe maatregelen, nog voordelig om ze te plaatsen?

Ja, zonnepanelen zijn nog steeds rendabel. Het is wel mogelijk dat je wat langer nodig hebt om je investering terug te verdienen dan vroeger.


Hoe lang het duurt om je investering terug te verdienen hangt af van het type panelen dat je plaatst, je autoconsumptie, energieverbruik etc.


Maar dankzij de dalende prijs van de panelen, de subsidies van de Vlaamse overheid en de thuisbatterij die je autoconsumptie optimaliseert, blijven panelen dus een aantrekkelijke investering.


Een andere belangrijke reden om te kiezen voor zonnepanelen zijn de stijgende energieprijzen. Wie zelf zijn energie opwekt, ontsnapt aan de grillen van de energiemarkt.


Vergeet ook niet dat zonnepanelen niet alleen een persoonlijke financiële investering zijn, maar ook een belangrijke bijdrage leveren aan de hernieuwbare energietransitie in België. 

Het duurt misschien wat langer om je investering terug te verdienen, maar jij als zonnepaneeleigenaar kunt nog steeds bijzonder trots zijn op de bijdrage die je levert aan een schonere planeet.

Kan ik het injectietarief weigeren?

Ja. 

Breng je leverancier hiervan op de hoogte, hij zorgt er voor dat de geïnjecteerde elektriciteit wordt beheerd door Fluvius. Je krijgt er dan geen vergoeding voor, dus dit is geen voordelige beslissing.


Bron: wikipower.be

Reacties

Populaire posts