Via het energielabel kan je makkelijk nakijken hoe energie-efficiënt een huishoudelijk apparaat is voordat je het koopt. Zo kan je op lange termijn geld besparen.
’t Is wel belangrijk om te weten dat vanaf 1 maart 2021 de categorieën van de energielabels zullen veranderen.
Wat is de betekenis van een energielabel?
Energielabels bestaan al meer dan 20 jaar en geven je meer informatie over het verbruik van toestellen die werken op elektriciteit, gas of water.
Als je het product in Europa kan kopen is het voor fabrikanten verplicht om zo’n label te voorzien.
Momenteel bestaan deze categorieën. A+++ is de meest zuinige en G de minst zuinige:
- A+++
- A++
- A+
- A
- B
- C
- D
- E
- F
- G
Daarnaast gebruikt de Europese Unie (EU) kleuren om aan te geven hoe energie-efficiënt de toestellen zijn.
A+++ kreeg een groene kleur en G een rode. Daartussen gebruikt men “tussenkleuren” (bv. lichtgroen, geel, lichtrood). Vanaf 1 maart zullen de categorieën van de energielabels voor sommige producten veranderen.
Nieuwe energielabels
“Waarom?”, horen we je al denken.
Wel, vandaag de dag zijn er steeds meer toestellen die erg zuinig zijn. Dit heeft tot gevolg dat er dus ook meer apparaten het label A, A+, A++ of A+++ krijgen.
Consumenten gaan er nu vaak vanuit dat een product met een A-label sowieso duurzaam is. Door de vele categorieën is het dus niet altijd makkelijk te bepalen of je nu echt de beste optie hebt gekozen.
Daarnaast zijn de nieuwe labels gebaseerd op andere testen die de realiteit nog beter benaderen. We leggen dit even uit met een voorbeeld.
Voor het oude systeem testte men de energie-efficiëntie van een wasmachine met een volle trommel. De realiteit is echter anders. Vaak laten we onze wasmachine draaien met een trommel die slechts voor de helft gevuld is.
Hiermee hield men rekening om de nieuwe energielabels op te maken. Vanaf nu zullen de labels de realiteit nog meer benaderen.
Onder andere daardoor besloot de EU om het energielabel te vereenvoudigen. Het nieuwe label zal bestaan uit 7 categorieën (van A tot G).
De indeling A+, A++ en A+++ verdwijnt. Vanaf 1 maart 2021 zal dit van toepassing zijn voor volgende apparaten:
- Wasmachines en was-droogcombinaties, maar geen droogkasten
- Televisie- en computerschermen
- Frigo’s en diepvriezers
- Vaatwassers
Vanaf 1 september 2021 zijn elektrische lampen aan de beurt. Andere toestellen volgen later, specifieke datums zijn daarvoor nog niet bekend.
Overgangsperiode
Je hebt misschien onlangs al toestellen gezien met zowel het oude als het nieuwe energielabel. Da’s perfect mogelijk!
We zitten nu namelijk in een overgangsfase. Je kan het nieuwe label het makkelijkst herkennen door de QR-code, rechtsboven op het etiket.
Verder moet je goed opletten als je een nieuw toestel koopt. Hierboven bespraken we al dat alleen voor bepaalde apparaten het nieuwe energielabel van toepassing is vanaf 1 maart 2021.
Als je iets aankoopt kijk je dus best goed na welk label de fabrikant vermeldt.
’t Is belangrijk om te weten dat je nooit de categorieën van het oude en nieuwe label met elkaar mag vergelijken.
Klasse A+ van het oude label komt bijvoorbeeld niet overeen met klasse A van het nieuwe label. Waarschijnlijk zal A+ eerder B of C worden in de nieuwe structuur.
Hoe kies ik de juiste apparaten?
Als je geld wil besparen moet je niet alleen naar de aankoopprijs kijken, maar ook naar de energielabels die je meer vertellen over de energie-efficiëntie van het apparaat.
Een toestel kan bijvoorbeeld duurder zijn in aankoop, maar doordat het energiezuiniger is kan je op lange termijn een grote som besparen.
Daarnaast is het ook belangrijk om de wetgeving over de energie-efficiëntie van huishoudelijke apparaten in de gaten te houden.
Een diepvriezer met een label A+ lijkt een energiezuinig apparaat, maar binnen die categorie is dat het minimum.
Een minder energie-efficiënt toestel is niet wettelijk. Dit is ook het geval voor vaatwassers. Verder zijn wasmachines van de categorie A+ niet zo zuinig.
Voor een warmwaterketel en boiler is het label A+ dan weer het energiezuinigst voor dat soort toestellen.
Energie besparen = Geld besparen!
Het spreekt voor zich dat als je je verbruik kan beperken je ook geld bespaart. Kijk dus niet alleen naar de labels als je een nieuw toestel koopt, maar controleer ook de energie-efficiëntie van de toestellen die nu bij je thuis staan.
Neem nu een droogkast met label C. Die verbruikt 3 à 4 kWh, of 1 euro per keer. Als je vier machines per week droogt, kom je uit op 208 euro per jaar.
Droogkasten met label A+++ verbruiken maar liefst 5 keer minder (+- 42 euro). Op een jaar zou je dus in dit geval 165 euro kunnen besparen.
Daar kan je al wat moois mee doen! Je kan je was natuurlijk ook zoveel mogelijk buiten laten drogen, maar dan ben je volledig afhankelijk van het weer.
Ten slotte kan je ook geld besparen door over te stappen van energieleverancier. Ben je al klant bij ons? Super!
Als je dat nog niet bent, kan je zelf makkelijk berekenen hoeveel je kan besparen als je zou overstappen via Fair Price Consulting.
Zo, we hopen dat we je wat bijgeleerd hebben over de oude én nieuwe energielabels. Bekijk ze altijd goed als je een huishoudelijk toestel koopt zodat je zeker niet te veel betaalt voor je energie!