01) ARREST 14 JANUARI GRONDWETTELIJK HOF
02) ENERGIENORMEN (NIEUWE) WONINGEN SINDS 2014
03) PREMIE 1 JANUARI 2021
04) COMPENSATIEREGELING 15 JANUARI 2021 VOOR BESTAANDE INSTALLATIES
05) NETVERGOEDING
06) WIE BETAALT MEER ? WIE MINDER ?
07) INJECTIE VAN ELEKTRICITEIT
08) HOE KAN JE DE ENERGIEFACTUUR DRUKKEN ?
09) WHAT NEXT & WAT BRENGT DE NABIJE TOEKOMST ?
10) CONCLUSIE
01) ARREST 14 JANUARI GRONDWETTELIJK HOF
RESULTAAT op 14 januari 2021
Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling vernietigd waarbij eigenaars van zonnepanelen nog 15 jaar het systeem van de terugdraaiende teller mogen gebruiken.
02) ENERGIENORMEN (nieuwe) woningen SINDS 2014
Vanaf 1 januari 2014 gelden nieuwe EPB-regels.
In principe moet je nieuwbouwwoning dan een E-peil van 60 halen en zal je (een deel van) je energie moeten halen uit hernieuwbare bronnen.
Dat maakt natuurlijk dat je investering zwaarder wordt, ook al win je die op termijn wel gedeeltelijk weer terug.
Oplossingen om het E-peil van 60 te halen
- Zonneboilers
- Biomassa verwarming
- Warmtepomp
- Zonnepanelen
03) PREMIE 1 JANUARI 2021
Sinds 1 januari kan je een Vlaamse premie aanvragen voor nieuwe zonnepanelen.
Die premie is substantieel, wetende dat een gemiddelde installatie 5.000 tot 5.500 euro kost.
Voor 2021 bedraagt de premie 300 euro per geïnstalleerde kilowattpiek (kWp) voor de eerste 4 kWp en 150 euro per kWp voor de schijf tussen 4 en 6 kWp.
Voor alles wat boven dat geïnstalleerd vermogen uitkomt, is geen steun meer.
Voor een installatie van 6 kWp of meer krijg je dus 1.500 euro steun.
De subsidiëring loopt over vier jaar.
Dit jaar wordt het interessantste omdat de bedragen daarna telkens met 75 en 37,50 euro per kWp zakken voor respectievelijk de eerste 4 kWp en de schijf daarboven tot 6 kWp.
Slecht nieuws voor mensen die een heel recente woning hebben gekocht of een nieuwe woning willen neerzetten is wel dat de premie alleen kan worden aangevraagd voor bestaande woningen met een bouwaanvraag van vóór 2014.
Voor wie wel van de premie kan gebruikmaken, zijn zonnepanelen die nu geplaatst worden volgens berekeningen van energie-experten rendabel.
‘De Vlaamse overheid heeft gesteld dat dankzij de premie de terugverdientijd maximaal tien jaar mag zijn, en dat is in de praktijk mogelijk’, stellen experten vast.
Volgens onze berekeningen kom je voor een doorsnee-installatie van 4 kWp met 5.500 euro investeringskosten tot een terugverdienperiode van negen jaar en een rendement van 10 procent.
Ziet het plaatje er nog goed uit voor nieuwe installaties, dan is dat voor bestaande zonnepanelen wel anders sinds het arrest van het Grondwettelijk Hof.
Daar wordt een stevige hap uit de vroegere rendementen genomen. Wat wordt hiervoor gedaan?
04) COMPENSATIEREGELING 15 JANUARI 2021 VOOR BESTAANDE INSTALLATIES
De Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) kwam heel snel voor de dag met een compensatievoorstel.
Eigenaars van zonnepanelen zullen een premie krijgen die in verhouding staat tot de leeftijd en de capaciteit of het vermogen van hun installatie.
De premie bedraagt maximaal 1.500 euro. Op www.tellercompensatie.be kan de klant het compensatiebedrag berekenen.
Maar de premie volstaat vaak niet om de gevolgen van de overstap van de terugdraaiende teller naar het nieuwe systeem ongedaan te maken. De factuur wordt namelijk vanuit twee hoeken duurder:
Enerzijds zal je meer betalen aan netkosten en anderzijds gaat ook het elektriciteitsgedeelte van jouw factuur de hoogte in omdat je veel minder vergoed wordt voor de elektriciteit die je op het net zet.
05) NETVERGOEDING
Analoge elektriciteitsmeters hebben maar één teller.
Neem je elektriciteit van het net af, dan draait die voorwaarts. Zet je overtollige elektriciteit van jouw zonnepanelen op het net, dan draait die achterwaarts.
Het verschil komt op jouw factuur terecht.
Omdat het bij die tellers niet mogelijk is uit te maken hoeveel elektriciteit je in het net injecteert en hoeveel je ervan afneemt, is het ook niet mogelijk u een netvergoeding aan te rekenen op basis van jouw reële gebruik van het net.
Daarom moesten eigenaars van zonnepanelen een forfaitair tarief betalen, het prosumententarief.
Met de invoering van de digitale meter worden de injectie en de afname bij zonnepaneeleigenaars apart geregistreerd, en kunnen ze net als alle gebruikers zonder zonnepanelen het reële nettarief betalen.
Uit simulaties blijkt dat bij doorsneesituaties de netvergoeding behoorlijk de hoogte ingaat. Zie vb.
06) WIE BETAALT MEER ? WIE MINDER ?
07) INJECTIE VAN ELEKTRICITEIT
Met het systeem van de terugdraaiende teller verkoop je in feite elektriciteit tegen dezelfde prijs aan het net als de prijs die je betaalt om er elektriciteit af te halen.
Dat gebeurt enkel zo omdat een analoge teller niet weergeeft hoeveel je injecteert en hoeveel je afhaalt.
De digitale teller registreert beide stroombewegingen en verrekent ze elk apart. Er is met andere woorden geen behoefte meer aan een forfait (prosumententarief).
Om stroom te kunnen leveren, moet je een terugleveringscontract met uw energieleverancier sluiten.
Doe je dat niet, dan gaat jouw overtollige elektriciteit verloren en krijg je niets.
De klant krijgt dus een vergoeding voor de elektriciteit die hij levert.
De tarieven die al bekend zijn, liggen diep onder de tarieven die bestaan voor de afname van elektriciteit.
De bedragen die worden aangerekend zijn vrij te bepalen door de markt. Voor de verkoop spreken we momenteel van 2 tot 5 cent per kilowattuur, terwijl de afname tegen gemiddeld 25 cent per kilowattuur wordt aangerekend.
In dat laatste bedrag zit niet alleen de prijs van de elektriciteit vervat, maar ook de distributie- en transportkosten, bijdragen, heffingen en btw. De klant zal de eerste impact pas merken op zijn eerstvolgende jaarafrekening.
De factuur die na het verdwijnen van de terugdraaiende teller in de bus valt, zal bij veel zonnepaneeleigenaars enkele honderden euro’s hoger liggen dan voordien.
Rendementen van 10 tot 15 procent behoren tot het verleden.
Met een compensatiepremie wil de Vlaamse overheid erop toezien dat je toch nog tot een minimumrendement van 5 procent komt.
08) HOE KAN JE DE ENERGIEFACTUUR DRUKKEN ?
Onmiddellijk verbruik verhogen.
Door meer opgewekte elektriciteit meteen te verbruiken, dus zonder omweg langs het net kan je de kosten drukken. Vandaag heeft een gemiddeld gezin een zelfverbruik van 25 tot 30 procent.
Dat percentage kan wat toenemen door huishoudtoestellen overdag te gebruiken, maar daarmee gaat het zelfverbruik niet spectaculair de hoogte in.
Met een serieuze inspanning zal je jouw zelfverbruik met zo’n 10 procent kunnen verbeteren.
Andere oriëntering zonnepanelen
Tot nu werd altijd getracht de zonnepanelen zo veel mogelijk naar het zuiden te oriënteren om de productie te maximaliseren.
Installateurs suggereren vandaag dat het door de nieuwe omstandigheden beter wordt de panelen naar het oosten of het westen te richten.
Zo leveren ze veel stroom respectievelijk ’s ochtends en ’s avonds, de momenten waarop gezinnen het meest stroom verbruiken.
De overtollige elektriciteit kan ook worden opgeslagen in een thuisbatterij.
Maar die kost snel 4.000 euro en is niet makkelijk rendabel te maken. Intussen is de aankoop interessanter omdat de Vlaamse overheid de aanschaf stimuleert met een premie.
Tot eind dit jaar betaalt de Vlaamse overheid een premiebedrag van 250 euro per kilowattuur opslagcapaciteit, met een maximum van 3.200 euro of 35 procent van de investeringskosten.
Volgens een simulatie kan een zonnepaneelinstallatie in combinatie met een batterij van 5,8 kWh dankzij de premie rendabel zijn. De batterij kan het zelfverbruik van 30 naar 60 procent optrekken.
Zo moet minder stroom van het net worden gehaald die er eerder werd opgezet en dat drukt de factuur.
Alles in rekening genomen is de terugverdienperiode van de installatie 8,5 jaar en bedraagt het rendement 9,5 procent.
09) WHAT NEXT & WAT BRENGT DE NABIJE TOEKOMST ?
Een thuisbatterij plaatsen bij de installatie vav zonnepanelen (ook voor het “huren” van zonnepanelen).
In april zal Fair Price Consulting samen met Earth, onze zonnepanelenpartner, klaar zijn met de keuze voor installaties van een thuisbatterij samen met de zonnepanelen.
Slimme apps, slimme meters, slimme stopcontacten
Fair Price Consulting heeft reeds contacten met een aantal leveranciers om ook hier voor zijn klanten een voortrekkersrol te spelen om de onmiddellijke consumptie van zelf opgewekte stroom veel efficiënter te maken.
Gedrag bij de consument
Fair Price Consulting moet nu al zijn klanten en prospects duidelijk maken dat de 'gewoonten' van vroeger niet meer gelden en er een veranderingsproces moet komen in het verbruiken van stroom en er moet slimmer omgegaan worden met verbruik.
10) CONCLUSIE
- Zonnepanelen blijven rendabel en brengen nog steeds tot 5% netto rendement op
- Zelfconsumptie moet ontleed en bijgestuurd worden obv : nu produceren is nu consumeren. De zonnepanelenpremie 2021,
de compensatieregeling en de batterijpremie zijn belangrijk om het netto-rendement op zonnepanelen positief te houden dus nu plaatsen is meer dan ooit belangrijk!
- Slimme apps & toestellen zullen zeer snel hun intrede maken en wij zullen er voor zorgen dat we deze nieuwe technologieën mee in ons aanbod zullen hebben.
INDIEN ER NOG VRAGEN ZIJN AARZEL NIET ZE TE STELLEN VIA