Heb je je al afgevraagd hoe een afrekeningsfactuur met een variabele energieprijs wordt berekend?
Hiervoor worden verbruiksprofielen gebruikt.
''En wat is dat?'' horen we je al denken. In dit artikel geven we het antwoord!
Verschil vaste en variabele energieprijs?
Het is natuurlijk belangrijk om eerst te weten wat vaste en variabele energieprijzen zijn.
Een vaste energieprijs verandert niet gedurende je contractjaar. Zo heb je meer zekerheid en moet je geen rekening houden met de prijsschommelingen.
Kies je voor een variabele energieprijs, dan bouw je minder zekerheid in. Het tarief verandert maandelijks. Je weet dus vooraf niet wat de effectieve prijs is die je zal betalen.
Focus op variabel
Deze keer willen we focussen op het energiecontract met variabele energieprijs.
Onze klanten vragen zich wel eens af hoe dat nu effectief wordt verrekend.
Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar als je voor dat type contract kiest betaal je toch steeds een vast voorschotfactuur.
Bij een variabele energieprijs verandert je voorschot dus niet elke maand.
Afrekening elektriciteit en gas met variabele prijs en verschil tussen meterstanden
Nu, om het even makkelijk voor te stellen: op een afrekeningsfactuur berekent jouw leverancier het verschil tussen twee meterstanden. Zo weten ze je totale verbruik in kWh.
Als je een contract hebt met vaste energieprijs vermenigvuldigen ze dit verbruik dan gewoon met die energieprijs.
Voor een variabel tarief is de berekening compleet anders. Eigenlijk wil de leverancier weten hoeveel energie je hebt verbruikt binnen een korte periode (bv. een maand) en wat de energieprijs toen was.
Het probleem is dat we alleen weten wat je verbruik is tussen de meterstanden die je noteerde. We geven even een voorbeeld.
We namen gemakshalve een jaarlijkse afrekening voor een enkelvoudige meter.
Het totale verbruik is 1411 kWh, maar in een afrekening met een variabele energieprijs moeten we dit verbruik als het ware verdelen over kleinere periodes.
We willen te weten komen hoeveel kWh deze klant verbruikte in december 2019 en welke energieprijs er toen van toepassing was. Dit is alleen mogelijk via verbruiksprofielen.
''Euh, en wat is dat?''
Verbruiksprofielen
Via verbruiksprofielen kunnen leveranciers te weten komen hoeveel procent van het totale aantal kWh klanten verbruiken binnen een bepaalde periode.
Via deze technologie, ook wel synthetisch lastprofiel (SLP) genoemd, kunnen ze het relatieve verbruik per kwartier doorheen het jaar bepalen. Ze houden zo ook rekening met weekends, feestdagen, het weer, etc.
Berekening variabele energieprijs op afrekening
We keren even terug naar het voorbeeld met een totale verbruik van 1411 kWh.
Via de verbruiksprofielen kunnen we te weten komen hoeveel procent hiervan de klant verbruikte tijdens de maanden oktober, november, december, …
Dit verrekent de leverancier dan met de energieprijs van de betreffende maand. Ook dit illustreren we met een voorbeeld.
Opgelet! Dit is een voorbeeld voor de energieprijs. We willen toch nog even benadrukken dat ook de andere kosten op die manier worden berekend: de nettarieven bijvoorbeeld.
Die veranderen normaal gezien slechts één keer per jaar op 1 januari.
Via de verbruiksprofielen bepaalt de leverancier hoeveel kilowatturen je verbruikte vóór en na 1 januari.
Verder is het interessant om te weten dat je op je afrekening deze berekening niet zal terugvinden.
Het totale verbruik wordt namelijk gebruikt en het gewogen gemiddelde zoals vermeld in de laatste rij van bovenstaande tabel.
Nu dat je dit weet, zal je ook snappen waarom een afrekenings- of slotfactuur met een variabele energieprijs soms wat langer op zich laat wachten.
Met een vaste energieprijs weet jouw leverancier bij de start van het contract welk tarief ze moeten gebruiken op de afrekening.
Bij een afrekening met een variabel tarief moet je echter soms enkele dagen wachten op het tarief van de huidige maand voordat er een afrekening kan worden opgemaakt.
Heb je nog vragen over je energiefacturen? Het Fair Price-team staat altijd klaar om je professioneel advies te geven via e-mail of telefoon!
Verder kan je ook nog altijd onze andere blogartikels lezen, de website bezoeken of onze Facebook-pagina bekijken.