Hoe hou je jouw huis koel tijdens de zomer?

Volgens Britse onderzoekers kan deze zomer nog warmer worden dan die van vorig jaar. Daarom geven we je enkele tips hoe je je huis kan koel houden zonder veel geld uit te geven.


Vorig jaar kregen we in België te maken met een uitzonderlijk warme zomer. Als we naar de gemiddelde temperatuur kijken was het de op drie na warmste zomer ooit. 
Daarnaast waren er vier hittegolven. Dit is een periode waar het minstens 5 dagen op rij meer dan 25°C is waarvan 3 dagen meer dan 30°C.
Onderzoekers van het Met Office, het nationale weerkundig instituut van het Verenigd Koninkrijk, voorspellen dat het jaar 2020 nóg warmer zou zijn. 
De algemene temperatuur zou stijgen met 1,1°C.
De altijd maar stijgende temperaturen hebben ook een invloed op onze huizen en gebouwen. 
Die waren vroeger goed bestand tegen de warme temperaturen, maar nu worden ze vaker blootgesteld aan de hitte. Dit zorgt ervoor dat het binnen sneller opwarmt.

Regel 1: Houd de warmte buiten!

Beter voorkomen dan genezen, ook tijdens een hittegolf! De meest efficiënte techniek om je huis koel te houden is ervoor te zorgen dat je de warmte niet binnenlaat. 
Sluit je gordijnen of laat je rolluiken af tijdens het warmste moment van de dag. 
Zo hou je de zon weg van de ramen en vermijd je dat die ramen de hitte doorgeven aan je woning.
Door middel van nightcooling kan je je huis opnieuw laten afkoelen. Dit is een vaak gebruikte Engelse term om ’s nachts of ’s morgens je vensters open te zetten. 
Zet ze tegenover elkaar open zodat je een tocht creëert.

Opgelet: een goed geïsoleerd huis is niet per se een koel huis. Als je de zonnestralen binnenlaat in een perfect geïsoleerd huis warmen die o.a. de muren, apparaten en meubels op. 
Die geven dan op hun beurt opnieuw warmte af in de kamer. Die hitte kan dan door de goede isolatie niet opnieuw naar buiten waardoor de temperatuur stijgt. 
Hou dus de zon weg van je ramen.

Plafondventilator

Een plafondventilator is in vergelijking met een airconditioning een goedkopere manier om de koelte in je huis te halen. 
Het is belangrijker om in te spelen op de gevoelstemperatuur in plaats van de effectieve temperatuur. 
Met een plafondventilator kan je die gevoelstemperatuur 10 graden laten zakken met slechts een verbruik dat één tiende is van de energieconsumptie van een airco. 
Je kan de ventilator bovendien best tegen de klok laten indraaien. Zo “neemt” hij de koude lucht van de grond op en verspreidt die doorheen de kamer.

Te warm? Laat het koken voor wat het is.

Gebruik geen apparaten die warmte afgeven als het al te warm is in huis. 
We denken hier bijvoorbeeld aan een wasmachine, fornuis of televisietoestel. 
Laat je wasmachine ’s nachts draaien, da’s bijvoorbeeld ook interessant als je een dag- en nachtelektriciteitsmeter hebt. 
Het aangerekende tarief is ’s nachts een stuk lager. Daarnaast is het ook verfrissender om tijdens de warme dagen een lekkere salade of barbecue te voorzien 
in plaats van uren achter je fornuis te staan.

Airco?

Dit zijn nu slechts enkele tips om je huis af te koelen zonder veel uit te geven. 
Denk je eraan om toch een airco te installeren? Dit heeft natuurlijk een hoger prijskaartje, maar ook hiervoor geven we je enkele tips zodat je het juiste toestel kiest.

Mythe

Eerst even een mythe de wereld uit helpen… 
Men zegt wel dat zodra je de airconditioning constant opzet om dezelfde temperatuur te behouden het je minder energie kost in vergelijking met wanneer je de airco alleen aanzet op het warmste moment van de dag. 
Dit is volstrekt onwaar.

De warmte gaat altijd een koude plaats opzoeken totdat er een evenwicht is.  
Hoe groter het verschil tussen warm en koud, hoe meer afkoeling er nodig is. Als je dan de hele dag door de airco op 22°C zet en het buiten 30°C is 
dan moet hij de hele dag door werken om koude lucht toe te voegen aan de kamer. Daarom is het beter om je airco aan te zetten net voordat je thuiskomt. 
Dit kan je doen met een slimme thermostaat.

Energie-efficiëntie

Bij de aankoop van een airco moet je onder andere ook rekening houden met de energie-efficiëntie. 
De meest energiezuinige airco’s zijn diegene die uitgerust zijn met een warmtepomp. Zij kunnen je huis koelen en verwarmen. 
Als je zo’n toestel koopt, let dan vooral op twee dingen:

Het energielabel. Kies voor een airco met het label A+++ of A++.
SEER- en SCOP-waarde: dit zegt iets over het rendement van het toestel voor respectievelijk de koel- en verwarmingsmodus. 
Hoe hoger de waarde, hoe zuiniger het toestel.
Zo, hopelijk zijn jullie nu weer wat wijzer geworden en kunnen jullie met een gerust gemoed de zomer van 2020 aanvatten. 
Onthoud vooral dat er verschillende manieren zijn om je huis koel te houden en dat die niet veel hoeven te kosten!

Verbruik je tijdens de zomer toch wat meer energie door je airconditioning? Dan ben je bij Fair Price Consulting aan het goede adres. 
Bij ons betaal je voor dezelfde energie minder!

Laat hier een gratis 'Energy Check-up' uitvoeren!